Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
1617 αναγνώστες
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010
15:12

Ο GEOCALP μας έδωσε αυτο το λινκ.

Ο κ. Ράπανος δίνει συμβουλες στην Κύπρο για το ευρώ!! Γιατί δεν τα λέει και στον ΓΑΠ που τον τοποθετησε?

http://www.kpierides.eu/?do=3&id=145

Καλοκαιρακι/2008 ενω εξελισεται η κρίση......Ο κ. Ραπανος της ΕΤΕ μας λέει!!

 

Σήμερα θα χρειαζόμασταν 1.500 δραχμές για 1 ευρώ!

Γράφει ο Θ. ΡΑΠΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Eδώ και περίπου δύο μήνες ζούμε στη δίνη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία άρχισε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Mερικές, μάλιστα, χώρες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη βοήθεια του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και της Eυρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. Iσλανδία, Oυγγαρία και άλλες είναι στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης.

H ελληνική οικονομία, αν και επηρεάζεται σημαντικά από την κρίση, δεν φαίνεται να διατρέχει τον κίνδυνο υποτίμησης, ανόδου του πληθωρισμού και σημαντικής ύφεσης. H κυβέρνηση μας λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι φρόντισε η ίδια να θωρακίσει την οικονομία μας. H πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση αμηχανίας. H μόνη τελικά θωράκιση της οικονομίας αποδεικνύεται να είναι το ότι η Eλλάδα έχει ως νόμισμά της το ευρώ.

Eίναι σημαντικό το ότι άρχισε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο ήταν η ένταξη της χώρας μας στην ONE. Tο ευρώ κατακρίθηκε και μερικοί έφτασαν στο σημείο να του αποδίδουν όλα τα προβλήματα της οικονομίας μας, από την ακρίβεια μέχρι τη δημοσιονομική δυσπραγία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναπολούσαν τη δραχμή και ακόμη και σήμερα κάνουν συγκρίσεις των τιμών του 2000 με τις σημερινές και θρηνούν για την ακρίβεια. Eκείνο που ξεχνούν να κάνουν είναι να σκεφτούν το ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν δεν είχαμε το ευρώ ως νόμισμα. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε κάποια απλά στοιχεία για να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας μας πριν από το ευρώ.

Tο 1977 η ισοτιμία του δολαρίου (και του ECU) ήταν περίπου 37 δραχμές. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 1994 όταν άρχισε η διαδικασία ένταξης στην ONE, η ισοτιμία ήταν 245 δραχμές. Eίχαμε δηλαδή μια τεράστια υποτίμηση της δραχμής. Aν πάρουμε τον πληθωρισμό θα δούμε ότι αυτό που το 1977 αγοράζαμε με 100 δραχμές, το 1994 θέλαμε 500 δραχμές, με απλά λόγια στην περίοδο αυτή οι μέσες τιμές πενταπλασιάστηκαν. Aλήθεια θυμάται κανείς ότι 1994 το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο ήταν περί το 23% και για κεφάλαια κίνησης έφτανε και το 28%; H αύξηση του AEΠ ήταν κοντά στο 1% και η Eλλάδα ήταν σε πορεία απόκλισης από την υπόλοιπη Eυρώπη. Tι θα γινόταν αν δεν αποφασίζαμε να βρούμε αγκυροβόλιο στο ευρώ; H απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού με την οικονομία δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα σε εργαστήρι. Aν όμως ακολουθούσαμε και μετά το 1994 την πολιτική της προηγούμενης περιόδου, τότε σήμερα η ισοτιμία με το δολάριο (και το ευρώ) θα ήταν περί τις χίλιες πεντακόσιες δραχμές και οι τιμές δεν θα ήταν 25% μεγαλύτερες από το 2000, όπως είναι σήμερα, αλλά 400%.

Oι εκτιμήσεις αυτές θα μου πείτε ότι είναι ακραίες, αφού αν συνεχιζόταν η προηγούμενη κατάσταση η χώρα θα ήταν σε κατάρρευση και όποιο κόμμα και να ήταν στην κυβέρνηση θα έπαιρνε κάποια μέτρα, μάλλον υπό την πίεση του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και άρα η κατάσταση θα είχε συγκρατηθεί. Παρ' όλα αυτά γίνεται φανερό ότι χωρίς το ευρώ η Eλλάδα σήμερα θα ήταν μια διαφορετική χώρα. H ανάπτυξη που γνώρισε η οικονομία μας την περίοδο 1994 και μετά θα έμενε όνειρο και το βιοτικό επίπεδο των Eλλήνων θα ήταν πολύ χαμηλότερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισαγωγή του ευρώ δημιούργησε προβλήματα τόσο στο επίπεδο του πληθωρισμού όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Aντί, όμως, να δούμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα, εκείνο που κάνουν πολλοί, ακόμη και η κυβέρνηση, είναι να επικρίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης ως την απαρχή των κακών για την οικονομική μας πολιτική, επειδή δεν μας αφήνει δήθεν να ασκήσουμε μια πιο αναπτυξιακή ή πιο κοινωνική πολιτική.

Ξεχνούν, όμως, ότι και άλλες χώρες, όπως η Iσπανία, η Oλλανδία, η Aυστρία κ.α. υπάγονται στο Σύμφωνο, γιατί αυτές οι χώρες δεν εμποδίζονται; Mήπως επειδή έχουν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και επομένως έχουν περιθώρια για την άσκηση της πολιτικής που επιθυμούν; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει τεράστιο χρέος και για την εξυπηρέτησή του πληρώνουμε περί τα 11 με 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο; Aν μειώναμε το χρέος μας στο μισό από το σημερινό επίπεδο, τότε θα είχαμε κάθε χρόνο περί τα 6 δισ. ευρώ να ξοδεύουμε κάθε χρόνο για την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις. Eίναι δυνατό να μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα όταν η χώρα μας έχει τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνική της ασφάλιση και το οποίο θα επιδεινωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια; Aν και ο γράφων δεν συμφωνεί ούτε με τη φιλοσοφία ούτε με επιμέρους διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Eλλάδα.

Στις σημερινές συνθήκες η Eλλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως τυχερή που μπόρεσε και μπήκε έγκαιρα στην Eυρωζώνη. Aκόμη και χώρες με ισχυρές οικονομίες, όπως η Δανία και η Σουηδία, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, με την πρόσφατη κρίση και σκέφτονται σοβαρά να ενταχθούν στο ευρώ. Για τα προβλήματά μας δεν ευθύνεται το αγκυροβόλιο μας στην τρικυμία, αλλά η αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η οικονομική μας πολιτική χρειάζεται τόλμη και πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να ξαναμπεί σε πορεία υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Γιατί μόνο με ισχυρή ανάπτυξη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
1615 αναγνώστες
36 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010
10:04

 

 

Αφού πρώτοι εδώ στο CAPITAL "μυριστήκαμε" το ενδεχόμενο επιστροφής στην ΔΡΑΧΜΗ πάμε να κάνουμε μερικές χρήσιμες επισημάνσεις.
 
 
α) Ο Σημίτης είχε ανταλλάξει την ΔΡΑΧΜΗ με αναλογία 340,75 προς 1 ευρώ. Κατά την άποψη μου η ισοτιμία έπρεπε να είναι γύρω στις 400δρχ/ευρώ για το τέλος του 2001. Από εκεί ξεκινάμε ΧΑΛΑΡΑ 10% διολίσθηση ετησίως και πάμε στις 800δρχ / ευρώ λόγω υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας μας. Εάν συνυπολογίσετε ότι θα μας πάρει 2-3 χρόνια να "προσαρμοστούμε-προσγειωθούμε" τότε βάλτε 1000δρχ/ευρώ για να είσαστε μέσα
 
β) Ήδη πολλοί αξιωματούχοι-αναλυτές τις τελευταίες ημέρες μιλούν για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από την ΟΝΕ (προσοχή όχι από την ΕΕ). Σε ποιον απαντούν? Αφού μόνο ορισμένοι "γραφικοί" όπως εγώ έχουν πει δημόσια ότι είναι πιθανό σενάριο.
 
Γιατί όμως είναι απαραίτητη μια επιστροφή στην δραχμή? Θα σταθώ μόνο στο ασφαλιστικό γιατί είναι πολύ μεγαλύτερος βραχνάς από το δημοσιονομικό και ας μην το λένε ξεκάθαρα.
 
Δεν είναι απαραίτητη! ..... θα μπορούσαμε να κάνουμε μείωση 50% στο κομμάτι των συνολικών απολαβών(με επιδόματα) των ΔΥ άνω των 20.000ευρώ ετησίως. (1,1εκ επισήμως κατά ΓΣΕΕ - 1,5εκ τους υπολογίζω εγώ).
π.χ. για ετήσιες απολαβές μισθωτού 20.000 καμία μείωση ενώ για  π.χ. 30.000ευρώ ετήσιες απολαβές το ποσό άνω του 20.000 ευρώ να μειωθεί κατά 50% και να γίνει 25.000 οι αιτήσεις απολαβές.
 
Επίσης ανάλογη μείωση 50% θα έπρεπε να γίνει στο κομμάτι των συντάξεων για πάνω από 10.000ευρώ.
π.χ. για ετήσιες απολαβές συνταξιούχου 10.000ευρώ καμία μείωση ενώ για π.χ. 16.000ευρώ ετήσιες απολαβές το ποσό άνω του 10.000 ευρώ να μειωθεί κατά 50% και να γίνει 13.000 οι αιτήσεις απολαβές.
 
Επίσης περά από την μισθολογική υποβάθμιση των μισών μισθωτών του δημοσίου και των συνταξιούχων θα πρέπει όσοι έχουν βγει στην σύνταξη πριν τα 65 να επιστρέψουν και να υπηρετήσουν στο δημόσιο ΔΩΡΕΑΝ για να μπορέσουν να στηρίξουν το σύστημα. Ένα σύστημα που βγάζει τις εξαιρέσεις στα 65 ετη και το 90% των εργαζομένων βγαίνει με ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ενώ δεν πρέπει κανένας να βγαίνει πριν τα 65 και οι εργαζόμενοι στα δύσκολα επαγγέλματα θα πρέπει να κάνουν την τελευταία εργασιακή 5-10ετία στο δημόσιο. Με αυτά τα απλά μέτρα το συνταξιοδοτικό θα μπορούσε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα και να κάνουμε μόνο διορθωτικές κινήσεις κάθε 5-10χρόνια προσαρμογής στα τότε δεδομένα.
 
Μα θα μου πείτε γίνονται αυτά στην Ελλάδα? Θα σας απαντήσω ευθαρσώς ΟΧΙ ... ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Γι αυτό και όλες αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους θα πληρωθούν σε ρούβλια!! συγνώμη δραχμές εννοώ!
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1072 αναγνώστες
8 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010
19:49

 

Τις τελευταίες 2 ημέρες συμβαίνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις στα υπουργεία μας που τα ΜΜΕ το κρύβουν επιμελώς. Τοποτηρητές που μιλούν Γερμανικά και Αγγλικά (ελληνικά δεν ξέρουν λέξη) εισέβαλαν ξημερώματα σε σημαντικά υπουργεία και στρογγυλοκάθησαν στα σημαντικότερα γραφεία. Οι Ελληνες καρεκλοκένταυροι αξιωματούχοι που βρέθηκαν προ εκπλήξεως κάνουν τον σερβιτόρο και την γραμματέα τους.

Κατα την άποψη μου η κατάληψη αυτή ακόμη και στα άδυτα του Υπουργείου Αμύνης συγκρίνεται μόνο με την Γερμανική κατοχή όπου οι τότε Ελληνες ΔΥ έγιναν πηθηνεια όργανα τους ή πήραν πόδι.

Κατα την αποψη μου ειναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ενα κράτος τον 21ο αιώνα. Θα μου πείτε γιατι τους ανεχόμαστε? Γιατι εαν δεν μας δώσουν δανειο-ελεημοσύνη σε λίγες μέρες θα κάνουμε πλήρη παύση πληρωμών ανάλογη με του ΜΤΣ που ήδη φαλήρησε.

Δεν θέλω να σας πικράνω περισσότερο με λεπτομέριες .... αλλα ο βιασμός της πατρίδας μας μολις άρχισε και οι υπαίτιοι πολιτικοί/συνδικαλιστές/κρατικοδίαιτοι θα είναι έξω στα ΜΜΕ και θα κάνουν τους ανήξερους.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
17 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1353 αναγνώστες
7 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009
14:21

 

Το 2009 ομολογουμένως ήταν σκοτσέζικο ντους για όλους. Ο ταύροι ξεσάλωσαν το 2, 3ο τρίμηνο του έτους και οι αρκούδες το 4ο τρίμηνο.

Όπως πάντα η αγορά του διαψεύδει όλους , την προηγούμενη άνοιξη που οι απαισιόδοξοι ήταν περισσότεροι οι αγορές έκαναν μεγάλο πάρτι. Το φθινόπωρο που οι ταύροι υπερτερούσαν η αγορά έφυγε κάτω.

Τι περιμένουμε το νέο έτος λοιπόν? Επιμένω ότι η αγορά μας ταλαιπωρείται για άσχετους λόγους από τους συνήθεις χρηματιστηριακούς. Για εμένα μέχρι τέλη Φλεβάρη  που θα έχουμε καταθέσει τον διορθωμένο προϋπολογισμό του 2009 , το νέο πρόγραμμα σταθερότητας στην ΕΕ και θα έχουμε ολοκληρώσει το μεγάλο μέρος των εκδόσεων ομολόγων για το χρέος όλα είναι πιθανά.

Είμαι ολίγον απαισιόδοξος λόγω της φτώχιας των επιχειρημάτων/ποιότητας των πολιτών που εκπαιδεύονται αναλόγως από τους λαϊκιστές δημοσιογράφους , πολιτικούς και συνδικαλιστές.

α) Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν.

Την κρίση την δημιούργησαν οι πολιτικοί μας , προτρέποντας (με πολλούς-διαφόρους τρόπους) να υπερκαταναλώνουμε και να υπερχρεώνομαστε. Όμως όποιος ξανοίχθηκε παραπάνω από όσο του επέτρεπε η οικονομική του κατάσταση , όποιος πήρε σύνταξη πριν τα 65 , όποιος ΔΥ τεμπέλιαζε , όποιος ελ.επαγγελματιας/επιχειρηματίας δήλωνε λιγότερα από όσα έβγαζε , όποιος πούλησε κάτι στο δημόσιο υπερτιμημένα , όποιος φίλησε κατουρημένες ποδιές για να μπει στο δημόσιο έστω και σαν συμβασιούχος , όποιος δεν έβαζε ένσημα και ζητάει τώρα "ικανοποιητική" σύνταξη , όποιος δέχθηκε επιδόματα , όποιος έδωσε μίζα σε ΔΥ , γιατρό , εφορία , πολεοδομία όποιος έχει αυθαιρεσία στο σπίτι του ή στην δουλειά του. Όλοι αυτοί είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την κρίση ,δηλαδή το 99,9999999% των Ελλήνων. Μα θα μου πείτε ίδιο είμαι εγώ και ο αρχιλήσταρχος Υπουργός? Όχι αλλά ο καθένας κλέβει ανάλογα με τις δυνατότητες του.

β) Να τα επιστρέψουν όσοι τα έφαγαν!

Ο καθένας έφαγε όσο ποιο πολλά μπορούσε. Δεν μπορεί αυτός που έφαγε λίγα επειδή λίγα μπορούσε να γκρινιάζει.

γ) Μόνο τα ρολόγια και τα κορόιδα δουλεύουν.

Κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχουν άτομα "έξω κάρδια" όπου πίνουν για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Οι ίδιοι "ξέρουν να ζουν την ζωή τους" αγοράζοντας αυτοκίνητα ακριβά , φτιάχνοντας μεγάλα σπίτια με πισινές που στο τέλος γίνονται βρώμικες στέρνες λογά ακριβής συντήρησης. Είναι οι ίδιοι που βρίζουν τους πολιτικούς και πάνε και τους ψηφίζουν και με τα 2 χεριά σηκώνοντας από το κρεβάτι την κατάκοιτη-παράλυτη γριά των 100ετών να πάει να ψηφίσει και ας μην έχει ξανασηκωθεί από το κρεβάτι από την προηγούμενη φορά που ξαναψήφισε. Όταν μάθουμε να παράγουμε περισσότερα από ότι καταναλώνουμε θα κάνουμε ξανά προκοπή όπως το 1950…1970 όπου ήμασταν η οικονομική τίγρης της εποχής.

δ) Κοιτά την νεολαία ...άχρηστη ...τεμπέλικα ...χωρίς αρχές!!

Η νεολαία είναι η μόνη που δεν φταίει. Καταρχήν άδω και πολλές δεκαετίες προηγμένοι λαοί , ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες που το μόνο μας κοινό είναι ότι τυχαία ζούμε στον ίδιο τόπο έλεγαν ότι η νεολαία "πλάθεται" και "εκπαιδεύεται". Κοιτάξτε γύρω σας ..... βρείτε τις ....χ....10.000 θέσεις κλειδιά στην χώρα μας. Διευθυντές/ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων , πολιτικοί , δικαστές , καναλαρχες , διοικητές οργανισμών , διευθυντές σχολείων , πρυτάνεις... όλες τις θέσεις κλειδιά της χώρας. Ποια γενιά έχει στρογγυλοκαθίσει? Η γενιά η μεταπολεμική έως την γενιά του πολυτεχνείου. το 99,99999% είναι από 50 έως 70ετών. Αυτή η γενιά είναι υπεύθυνη για την παρακμή που βλέπουμε. Αυτή η γενιά εκπαιδεύει την νεολαία μέσα από την οικογένεια/σχολειό/ΜΜΕ και τώρα "πέφτει από τα σύννεφα" για την "κατάντια" της.

ε) Έλα μωρέ θα τα καταφέρουμε όπως πάντα! Πριν λίγους μήνες δεν τα ήξεραν?

Ο ΚΚ το έσκασε κυριολεκτικά με το PLAYSTATION γιατί ήξερε ότι οι ευρωπαίοι είχαν πλέον εκνευρισθεί με τις ακρίβειες και τις ανακολουθίες. Προκειμένου να αναγκαστεί εκείνος να μας πει τα κακά μαντάτα ύστερα από 5,5ετη έτη αποτυχημένης διακυβέρνησης έκανε το αυτονοήτου του κουτοπόνηρου Έλληνα. Έκανε τα πάντα για να χάσει , το περίεργο δεν είναι ότι έχασε με 10,5μοναδες διαφορά , περίεργο είναι ότι βρεθήκαν παραπάνω από ενάμιση εκατομμύριο συμπατριώτες μας που τον ψήφισαν.  Να ξέρετε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο κτένι και αυτή την φορά θα πληρώσουμε ως λαός για τα λάθη των τελευταίων 30ετων!! Μην ξεχνάτε ότι πριν 30 έτη το χρέος μας ήταν λίγα ψωροδισσεκατομυρια δραχμές (25% ΑΕΠ) και τώρα είναι 125% ΑΕΠ (310+ δις Ευρώ) + εγγυήσεις + αναλογιστικό χρέος τους ασφαλιστικού παραπάνω από (κάθεστε?) 400% του ΑΕΠ ή αλλιώς παραπάνω από 1τρις ΕΥΡΩ.  Να ξέρετε ότι το πρόβλημα μας συγκρίνεται μόνο της ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ και της ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ.

Τι γίνεται από εδώ και περά? Εγώ βλέπω 2 διεξόδους ... την σωστή και την πιθανότερη. Τις παραθέτω γιατί θεωρώ τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησεις ασπιρίνες που απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο!

Σωστή διέξοδος

Μειώνουμε φορολογία , σπάμε τους δημοσίους οργανισμούς/υπηρεσίες και τους πουλάμε όσο-όσο. Στόχος σε 5 έτη ο ευρύτερος  δημόσιος τομέας αντί για 1,5εκ μισθωτούς και 70% συμμέτοχη στο ΑΕΠ να έχει  200.000-300.000 μισθωτούς και 20% συμμετοχή στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ΕΘΕΛ , ΟΣΕ , ΤΡΑΜ , ΜΕΤΡΟ ..... τα πάντα θα γίνουν ιδιωτικά , τα σχολεία να τα δώσουμε να τα διαχειρίζονται ιδιώτες , τα νοσοκομεία , κτλ. Θα μου πείτε και ο φτωχός ... πως θα μαθαίνει γράμματα και πως θα γίνεται καλά? ΑΠΛΟ!!!... θα επιδοτούμε τα μικρά και τα μικρομεσαία οικονομικά εισοδήματα ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες. Αλλά ΜΟΝΟΣ του ο κόσμος (ακόμη και ο φτωχός) θα διαλέγει το καλύτερο σχολειό και το καλύτερο νοσοκομείο! Γιατί ο προϋπολογισμός να επιδοτεί ακαμάτηδες-κλέφτες ΔΥ και να μην επιδοτεί τον φτωχό πολίτη να διαλέγει μονός του τις καλύτερες υπηρεσίες δεν το καταλαβαίνω. Βεβαία...δεν έχω ψευδαισθήσεις , το αναρχοκομμουνιστικο καθεστώς του στρατούς κατοχής των κομματαρχών και των συνδικαλιστών δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει.

Πιθανή διέξοδος

Μια μέρα ξυπνάμε με δραχμές στις τράπεζες και το κράτος επιβάλει ως εθνικό νόμισμα την δραχμή και χαρακτηρίζει το ευρώ ως συνάλλαγμα. Η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων παύει να έχει την δυνατότητα να καταναλώνει εισαγόμενα και οι εγχώριοι παραγωγοί κάθε είδους δυναμώνουν. Το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα τα επόμενα 2-3 έτη και σιγά-σιγά με βάση την παραγωγή και τις εξαγωγές θα ξεκινήσει η ανάκαμψη πάνω σε νέες στερεότερες βάσεις.. Η τρέχουσα γενιά θα πληρώσει το κόστος και οι μελλοντικές θα μπορούν να ελπίζουν βάσιμα ότι η κατάσταση συνεχώς θα καλυτερεύει και ότι έχουν ελπίδα να προοδεύσουν!

 

Δεν ξέρω εάν έχετε πιάσει το νόημα των λεγομένων μου αλλά χονδρικά η μόνη διέξοδος είναι η τρέχουσα γενιά να πληρώσει τα σπασμένα των πεπραγμένων της και να επιτρέψει στις επόμενες γενιές να αναπνεύσουν γιατί στο τέλος θα καταστρέψουν την Ελλάδα και θα παραδώσουν μια Ελλάδα με σύνορα στις Κυκλάδες και στην Λαμία λόγω της τακτικής του μπατίρη και του μπαταχτζή που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία 30χρόνια.

Ξέρω ότι σας στενοχώρησα χρονιάρες μέρες αλλά καλό είναι να ξέρουμε και που πατάμε!

Χρόνια πολλά

 

ΥΓ Οσον αφορά την αγορά μάλλον ο Γενάρης θα είναι καλός γιατί η κυβέρνηση είναι κοντα σε συμφωνία με μεγάλες διεθνεις επενδυτικές τράπεζες και επειδή θα ανακοινώθει νέος αναθεωρημένος-σκληρότερος προυπολογισμός. Βέβαια αυτός "δανεισμός" θα φαίνεται ότι εχει "λογικο" επιτόκιο αλλα θα έχει επαχθέστατους όρους όπου οσο υπάρχει εστω και 1 Ελληνας πάνω στην γη δεν προκειται να χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1312 αναγνώστες
10 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009
18:15

 

Υπάρχουν χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από το πρόβλημα της Ελλάδας.
Α)Χώρες όπως η Βρετανία , Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν δικά τους νομίσματα  όπου μπορούν να κόβουν πληθωριστικό χρήμα για να πληρώνουν όσα ομολόγα έχουν εκδόσει στο τοπικό τους νόμισμα. Όχι μόνο αυτό , αλλά με το πληθωριστικό χρήμα μπορούν να «λύσουν» και το ασφαλιστικό αφού μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους/συνταξιούχους μέσω του νέου χρήματος. Θα μου πείτε η εκτύπωση του πληθωριστικού χρήματος είναι πανάκια? Σε περιόδους αποπληθωρισμού/πιστωτικής ασφυξίας και υπερχρέωσης ΝΑΙ… είναι το μεγαλύτερο όπλο των κυβερνήσεων. Για να μην μιλήσω για τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου που γίνονται πλεονάσματα αφού τα τοπικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα και τα «ξένα» ακριβά. Κατά την άποψη μου επίκειται εμπορικός πόλεμος με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων. (θα τσακώνονται ποιος θα υποτιμήσει περισσότερο το νόμισμα του). Στην Ελλάδα που έχουμε το Γερμανικό-αβάσταχτα βαρύ ευρώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας και των προϊόντων/υπηρεσιών που παράγει συνεχώς υποχωρεί αφού δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε σε αποδοτικότητα & ποιότητα λαούς σαν τους Γερμανούς. Βεβαία η Ελλάδα δεν ήταν απαραίτητο να ανταγωνιστεί τους ευρωπαίους αφού έχει συμπληρωματική οικονομία αλλά αυτό θα σήμαινε σοβαρό κράτος όπου θα υποχρέωνε την κρατούσα γενιά να δουλεύει για το καλό της επόμενης. (τώρα η κρατούσα υπερχρεώνει τις επόμενες για να υπερκαταναλώσεις πάνω από τις δυνατότητες της)
 
Β) το ασφαλιστικό που είναι σοβαρότερο πρόβλημα και από το χρέος .... και  της Ελλάδας το πρόβλημα είναι μακρά το χειρότερο στην ΕΕ. Το αναλογιστικό χρέος της Ελλάδας είναι περίπου (κάθεστε?) 200..300% του ΑΕΠ (ελάχιστη/μεγίστη εκτίμηση των τελευταίων αναλογιστικών μελετών) Μαζί με το χρέος μας συν τις εγγυήσεις για δάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κυρίως ΔΕΚΟ) πάμε το δημόσιο χρέος στο 400% του ΑΕΠ (125% χρέος , 25% περίπου εγγυήσεις , 250% περίπου αναλογιστικό χρέος για το συνταξιοδοτικό). Τα νούμερα είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ. Εάν οι διεθνείς οίκοι ήθελαν να μας ξεκάνουν , θα έκαναν τους σχετικούς ελέγχους και το επόμενο πρωί θα μας έβαζαν ΛΟΥΚΕΤΟ!!!
Τελευταίως μιλάω για Δρχ και πολλοί παθαίνουν αλλεργία. Λυπάμαι που θα το πω αλλά η βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού μας επίπεδου και οι συνεχείς ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματος μας είναι ο μονός τρόπος να καλυφθούν οι ακάλυπτες επιταγές που υπέγραψαν οι πολιτικάντηδες μεταπολιτευτικά και να ξαναζωντανέψουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές μας. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο μέχρι να έρθει κάποιος που δεν θα μιλά Ελληνικά και θα αρχίσει να κάνει πράξη το πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι που θα είναι πολύ χειρότερο αφού ποτέ οι λύσεις τύπου ΔΝΤ δεν βοήθησαν καμία οικονομία.

Οταν λοιπον ακουτε πολιτικαντηδες που μιλανε για κυνηγι μαγισών , φοροδιαφυγής και παραοικονομία ... να τον ρωτάτε ποσες προωρες συνταξεις εδωσαν και πως σκοπευουν να τους πληρωσουν αυτες τις συνταξεις τι επομενες δεκατετίες. ΑΑΑΑ....το κουιζ μας ειναι απλο. Εαν θεωρησουμε οτι οι υπαλληλοι που εργαζονται στον δημοσιο τομεα δεν παραγουν πλουτο αλλα ειναι "αναγκαιο" κακο συν τους συνταξιουχους που ειναι απομαχοι της ζωής μας βγαζουν ενα διολου ευκαταφρονητο νουμερο. Μηπως αυτοι ειναι διπλασιοι απο αυτους που παραγουν στην Ελλαδα για να κινηται η οικονομια και να μπορει να εχει εσοδα το κράτος? Και μην ακουω οτι την οικονομια την κινουν οι ΔΥ , συνταξιουχοι.....γιατι εαν ο ιδιωτικος τομεας κανει λιγες μερες απεργια στους φόρους δεν θα μπορουν να πληρωθουν ουτε σε ρούβλια!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<456789101112>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις