Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Ψήνεται ήδη ο νέος ανοδικός κύκλος?
1514 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009
10:36

Ας υποθέσουμε ότι ψήνεται ανοδικός κύκλος (λίγο πρώορος κατά την γνώμη μου γι'αυτο θα είναι και βραχύτερος του 2003-2007).  Κατά την άποψη μου θα διαρκέσει 2-3ετη (μην μετράτε ημέρες .... χοντρικά γύρω στο μισό από προηγούμενο).

Καταρχήν πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες με προεξαρχουσα την FED πιστεύουν (ορθώς κατά την γνώμη μου) ότι οι αγορές πρέπει να ισορροπήσουν υψηλοτέρα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξαναγίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Θεωρώ ότι ήδη έχουν πετύχει πολλά και τους επομένους μήνες θα ισορροπήσουν την αγορά ακινήτων και αργότερα το 2010 κάποια στιγμή να ανακόψουν την ανεργία. (Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση).

Διαβάζοντας λοιπόν τις ειδήσεις των ξένων πρακτορειών έχω αρχίσει να πιστεύω ότι θα υπάρξει αναστροφή στις τιμές ακινήτων μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2010 και ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται το αργότερα 1 έτος αργότερα (1ο εξάμηνο του 2011). Μέχρι τότε τεράστιες ποσότητες φρεσκοτυπωμενου χρήματος δανείζουν στην υπερχρεωμένη Ελλάδα και σε κρατικά ομόλογα αναδυομένων χωρών σε χαμηλά σχετικά επιτόκια παρά το ρίσκο. Το ίδιο χρήμα ανεβάζει τις αγορές εδώ και 5μήνες , ενώ επιπλέον ρευστό περιμένει να εισχωρήσει μόλις δει μια "υγειά" διόρθωση που θα επιτρέψει και σε άλλους να ανεβούν στο τρένο.

Εάν όλα προχωρήσουν έτσι θα δούμε περεταίρω διολίσθηση του $ και άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.  Αυτά θα φέρουν παγκόσμιο πληθωρισμό ενώ οι BRIC με δυνατότερα νομίσματα θα βοηθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο τότε βλέπω κατ'ελάχιστο 2ετη ανοδικό κύκλο .... αλλά προσοχή. Το 1999 δεν θα ξαναέρθει .... ούτε καν το 2007 που προσπάθησαν (όχι πάντα με επιτυχία) να ξανά-αναστήσουν καπάκια. Οι μετοχές που θα κερδίσουν θα είναι λιγότερες .... και με κύριο κριτήριο την δυνατότητα της διοίκησης να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να αναπτύσσεται (κυρίως μέσω εξωστρέφειας). Αυτά τα λέω γιατί βλέπω μια πολύ δύσκολη 10ετη προσαρμογή της Ελλάδας ως κράτος κυρίως.

Οι 2 χρυσές κότες που μοίραζαν χρήμα στους ιθαγενείς ψόφησαν. Η μια ήταν κόβοντας πράσινες δραχμή και δίνοντας "μεγάλες" αυξήσεις και η άλλη η συνεχής διεύρυνση του δανεισμού υποθηκεύοντας το μέλλον των επομένων γεννιων. Οποία κυβέρνηση και να βγει θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μετρά .... τόσο σκληρά που οι ιθαγενείς θα ωριμάσουν πολιτικά και οικονομικά και οποίον πολιτικό τους λέει ότι έχει οράματα ... θα τον στέλνουν στον ψυχίατρο αντί για το Μέγαρο Μάξιμου.

 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

07/08 13:55  geokalp
εάν συνεχίσει η πορεία πάνω από το 200άρη ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε (ακόμα μία) bull market;
γράφω κυρίως για τον δείκτη S&P
07/08 14:46  quant
Geo, καλά είναι να αποφεύγετε να κοιτάτε στατικά τον διακοσάρη. Μετρήστε και τις αποστάσεις από τα χαμηλά και τις όποιες αποκλίσεις δημιουργούνται (όχι μόνο τώρα, παλιότερα επίσης). Μοναδικός λόγος άλλωστε για να μοιράσει κανείς λεφτά είναι για να πάρει περισσότερα (χεχε, ή διότι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδάκια).
08/08 17:43  geokalp
quant
μου αρέσει περισσότερο να βλέπω τη περίοδο 2000-2005
08/08 17:52  quant
Εμένα πάλι την τελευταία εβδομάδα :D
08/08 18:55  geokalp
που τα είχε όλα!
08/08 19:05  quant
Πάντως μεταξύ μας... Ταυρίζει ο Γεωργίου, σα να μου φαίνεται ότι ψιλοταυρίζεις κι εσύ, ανησυχώ και για τον μπάρμπα... Άντε να δούμε τι θα δούμε :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις