Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Θα γινει η περιβόητη διόρθωση?
1319 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009
10:15

 

 

Πολλοί από τον Ιούνιο περιμένουν την διόρθωση , οι αισιόδοξοι μια διόρθωση μέχρι 10% οι «ανάλατοι» γύρω στο 20% ώστε να μην απειληθούν τα προηγούμενα χαμηλά ενώ οι καθαρόαιμες αρκούδες λένε ότι είναι «τυπικό» bear-market rally.
 
Οι αισιόδοξοι έχουν ως βασικά επιχειρήματα τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια εδώ και πολύ καιρό την αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα και ότι τέλος πάντων η χειρότερη χρονιά είναι το 2009 και πρέπει να προ-εξοφλήσουμε ένα 2010 που θα είναι «σίγουρα» καλύτερο.
 
Οι «ανάλατοι» ακούν και τις αρκούδες και τους ταύρους και βγάζουν μια «ασφαλή» Μεσσαπία πρόβλεψη. Ναι μεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ανάκαμψης , αλλά οι αγορές υπεραντεδρασαν και έφυγαν πολύ γρήγορα και πολύ ψηλά και πρέπει να διορθώσουν γιατί άλλωστε η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία δεν είναι γρήγορη για να υπάρχει τέτοια «βιασύνη» στις αγορές.
 
Οι αρκούδες μιλούν για ψευδή σήματα ζώνης της πραγματικής οικονομίας λόγω ντοπαρίσματος και ότι όταν περάσει η επίδραση η οικονομία θα ξανακυλήσει στα «τάρταρα» και οι αγορές θα δουν νέα χαμηλά.
 
 
Ας κάνουμε μια ανορθόδοξη ανάλυση και ας θεωρήσουμε ότι όλοι θα πέσουν έξω. Μέχρι τώρα ποιοι έχουν πέσει έξω? Οι αρκούδες μας λένε ότι λόγω ειδικών συνθηκών έχουμε ένα «ντοπαρισμένο» bear market rally … και χρειάζονται πίστωση χρόνου για να μας το αποδείξουν αλλά σίγουρα δεν ανέμεναν τέτοια αντίδραση από αγορές.  Και οι «ανάλατοι» σίγουρα έπεσαν έξω γιατί «λογική» διόρθωση δεν έχει απέλθει ακόμη παρόλο που την αναμένουν από τον Ιούνιο και μετά. Μέχρι τώρα μονό οι ταύροι έπεσαν μέσα που έλεγαν ότι η τάση είναι σαφώς ανοδική με τα απαραίτητα «διαλλείματα».
 
Αυτό που πιστεύω εγώ πιθανότερο είναι ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι χειρότερος για την διεθνή οικονομία και ο χειμώνας του 2010-2011 θα είναι ο χειρότερος για την Ελλάδα. Οι αγορές δεν είναι απαραίτητο να κάνουν νέα χαμηλά αφού ανεπτυγμένες εξαγωγικές χώρες  ΙΑΠΩΝΙΑ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΚΟΡΕΑ , ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ , ΝΟΡΒΗΓΙΑ κτλ θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν έστω και λιγότερο από τον επιθυμητό ρυθμό. Επίσης οι BRIC θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ανάπτυξη αφού για παράδειγμα ρυθμός ανάπτυξης στην ΚΙΝΑ κάτω από 5-6% είναι σαν ύφεση για τις ώριμες χώρες.
Οι ελλειμματικές χώρες όπως ΗΠΑ , Βρετανία , Ισπανία , Ιταλία θα καθυστερήσουν περισσότερο και μάλλον ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος , κατά την γνώμη μου δυσκολότερος από τον προηγούμενο αφού η δείκτες ανεργίας – κατανάλωσης – τιμές ακινήτων θα συνεχίσουν να υποφέρουν πολύ.
 
 
Για τις αγορές θεωρώ πιθανό να ξανά πλησιάσουμε τα χαμηλά του Μαρτίου ίσως 10-15% ποιο πάνω ή ποιο κάτω γιατί σύντομα οι αυξημένες προσδοκίες θα διαψευστούν. Δεν βλέπω αρμάδων λόγω του ότι οι εξαγωγικές χώρες και οι BRIC είναι δεξαμενή «ανάπτυξης» όπου αργά ή γρήγορα θα ανατιμήσουν περισσότερο τα νομίσματα τους έναντι του $ και θα συμπαρασύρουν τις ΗΠΑ σε νέα υψηλά. Αρκεί βεβαία να τα «βρουν» και να αναγνωρίσουν την ανάγκη των ΗΠΑ να διολισθήσει ταχυτέρα το νόμισμα της (έχει χάσει το 30% την τελευταία 3τια έναντι κυριότερων οικονομικών ανταγωνιστών). Τους βλέπω να βαπτίζουν την ανάγκη φιλότιμο και το $ να γίνει εργαλείο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Άλλωστε ο Γκρισπαν στην τελευταία του ομιλία μίλησε για κίνδυνο πληθωρισμού σε ΔΙΨΗΦΙΟ!!!!! νούμερο.
Πλέον το 2010 η Αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει δυσκολότερο δίλλημα να αντιμετωπίσει από την αρχή της κρίσης και η ακροβασία της θα είναι πολύ ποιο δύσκολη. Θα αποσύρει το πληθωριστικό χρήμα νωρίς για να μην ξεσπάσει έντονος πληθωρισμός (αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαμε στασιμοπληθωρισμό με ανεμική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία)? Μην νομίζετε ότι μπορούν να αποσύρουν την ρευστότητα χωρίς να πληγώσουν την ρηχή και αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας γι’αυτό θα ξαναχάσουν τον ύπνο τους και οι αγορές θα αναζητήσουν νέο σημείο ισορροπίας παρακολουθοντας στενά τις κινήσεις των νομισμάτων.
 
ΥΓ
Παντως το καλο σεναριο είναι ο ελεγχομενος πληθωρισμος σε σχετικα υψηλα επιπεδα καθως και η διολησθηση του $. Ετσι εξυπερετουνται κατα την αποψη μου οι καλλητερες συνθηκες για μακροχρονια παγκοσμια ανακαμψη. Ετσι και αλλιως το $ ήδη εχει χασει την λάμψη του και κανενας πλεον δεν το εμπιστευται "τυφλα" οπως παλιά.
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

08/09 10:24  Σογκούν Γιοριτόμο
Τη μια λες
<<Οι αγορές δεν είναι απαραίτητο να κάνουν νέα χαμηλά αφού ανεπτυγμένες εξαγωγικές χώρες ΙΑΠΩΝΙΑ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΚΟΡΕΑ , ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ , ΝΟΡΒΗΓΙΑ κτλ θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν έστω και λιγότερο από τον επιθυμητό ρυθμό. >>

Την άλλη μας λες
<<Για τις αγορές θεωρώ πιθανό να ξανά πλησιάσουμε τα χαμηλά του Μαρτίου ίσως 10-15% ποιο πάνω ή ποιο κάτω γιατί σύντομα οι αυξημένες προσδοκίες θα διαψευστούν.>>

Μου φαίνεται ότι δεν ξέρεις τι θέλεις να υποστηρίξεις με το κείμενο σου.
Ο ΧΡΥΣΟΣ δείχνει το δρόμο των αγορών.
08/09 10:28  jgeorg
Καλη παρατηρηση.
Εαν η οικονομια των ΗΠΑ τον επερχομενο χειμωνα διαψευσει τις προσδοκιες ανακαμψης ειναι πολυ πιθανο ενα δυνατο γυρισμα κοντα στα προηγουμενα χαμηλα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις