Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Οι τράπεζες και οι διοικητές τους. Ποιοι πέτυχαν και ποιοί όχι!
1882 αναγνώστες
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009
09:45

 

 

ΕΤΕ
Ο Καρατζάς (διοικητής προ Αράπογλου) ίσως είναι ο σημαντικότερος τραπεζίτης που έχει αναδειχθεί μεταπολεμικά. Τι ήταν η ΕΤΕ πριν από αυτόν? Ήταν μια κρατική τράπεζα τύπου ΑΤΕ!!! Πλήρης αναξιοκρατία , θαλασσοδάνεια βάση των προσταγών κομματαρχών και προσλήψεις με μοναδικό κριτήριο τις ορέξεις τοπικών κομματαρχών. Μα θα μου πείτε , τώρα είναι όλα τέλεια? Όχι βεβαία , αλλά είναι διαφορετικό τα δάνεια να τα εγκρίνει ο τοπικός κομματάρχης από το να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης έστω και ατελές του ενδιαφερόμενου. Ο Καρατζάς λοιπόν παρόλο που ήταν παιδί του κομματικού σωλήνα του ΠΑΣΟΚ ως φωτεινή εξαίρεση είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού να μετατρέψει μεγαλύτερο καφενείο της Ελλάδας σε σύγχρονη τράπεζα. Θεωρώ το έργο του να μετατρέψει εκείνο το Άνδρο διαφθοράς σε τράπεζα σεβαστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεράστιο κατόρθωμα χωρίς να γνωρίζω εγώ ανάλογο προηγούμενο στην χώρα μας. Όλα τα άλλα που του χρεώνουν (π.χ. υπαρκτά παιχνίδια του 1999) είναι πταίσματα μπροστά σε αυτό που κατάφερε.
Ο Αραπογλου παρέλαβε την ΕΤΕ μετά τον θάνατο του Καρατζά και έπρεπε να συνεχίσει να κινείται στην αυστηρή γραμμή που είχε θέσει ο Καρατζάς. Κριτήριο είναι η υγεία της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας και το συμφέρον των μετόχων. Μα θα μου πείτε τόσα έγιναν. Ναι …έγιναν πολλά αλλά επιμένω είναι πταίσματα …. κοιτάξτε την σημερινή κεφαλαιοποίηση της σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κολλήσου  ως απόδειξη ότι μακροχρόνια πορεία της είναι εντυπωσιακή. Το στοίχημα του Αραπογλου που θα τον χαρακτήριζε ήταν η επένδυση στην Τουρκία. Παρόλο που έγινε το 2006 και σε υπερτιμημένες τιμές λογω συγκυρίας , ύστερα από 2 έτη χρηματοπιστωτικής θύελλας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επένδυση ήταν επιτυχής. Η ΦινανςΒανκ είναι μια υγιής τράπεζα που προσφέρει σημαντική κερδοφορία ενώ δραστηριοποιείται σε μια μεγάλη και αναδυομένη οικονομία που είναι πολλά υποσχόμενη σε σχέση με την Ελλάδα που τα επόμενα χρόνια θα βαλτώσει στα υπερβολικά ελλείμματα/χρέη και στην μη ανταγωνιστικότητα των ντόπιων επιχειρήσεων. Όποτε κρίνουμε και τον Αραπογλου άξιο διοικητή που πραγματικά αύξησε την αξίας της ΕΤΕ και οι μέτοχοι πρέπει να τον ευγνωμονούν.
 
ΑΛΦΑ
Ο Κωστόπουλος ή μπάρμπα Γιάννης , ήταν ένας επιτυχημένος τραπεζίτης. Την δεκαετία του 90 ήταν και πρότυπο και η ΑΛΦΑ ήταν πρωτοπόρος στον τομέα νέων συστημάτων και πληροφορικής. Η αλήθεια ήταν ότι δεν είχε και αντίπαλο αφού συγκρινόμενη με την ΕΤΕ ήταν μια ευέλικτη ιδιωτική τράπεζα που δούλευε εύρυθμα και σωστά. Με την έλευση όμως του Λάτση ο όποιος είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ τραπεζίτης , φάνηκαν οι ανεπάρκειες του. Μέσα σε λίγα χρόνια η ΕΥΡΩΒ έγινε μεγαλύτερη τράπεζα και πλέον η ΑΛΦΑ είναι νο3 τράπεζα. Η ΑΛΦΑ αποφάσισε να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να κινηθεί δυναμικά στις χρηματοδοτήσεις μετά το 2006 βλέποντας ότι χάνει έδαφος. Όμως πάνω εκεί που άρχισε να αυξάνει τα μεγέθη της ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 που βρήκε την τράπεζα εκτεθειμένη. Πλέον η ΑΛΦΑ έχει τον χειρότερο λόγο χρηματοδοτήσεων ως προς το ενεργητικό και με την πρόσφατη ΑΜΚ προσπάθησε να το διορθώσει πριν δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Η ΑΛΦΑ θα αναγκαστεί σίγουρα και σε 2η ΑΜΚ σε 1 χρόνο ή το αργότερο το 1ο εξάμηνο του 2011 αφού οι συνθήκες στην ελληνική αγορά θα χειροτερέψουν και η ΕΚΤ θα σταματήσει να «χαρίζει» τσάμπα κεφάλαια σε τράπεζες για να καλύπτουν τις ανισσόροπες τους. Ήρθε η ώρα να παραδώσει της διοίκηση σε κάποιον τραπεζίτη με σύγχρονες αντιλήψεις γιατί είναι κρίμα η τράπεζα να συνεχίζει να χάνει έδαφος στο μέλλον. Η ΑΛΦΑ είναι η μοναδική ιδιωτική τράπεζα που έχει προβλήματα και αγκυλώσεις ανάλογες της ΕΤΕ και των κρατικών τραπεζών. Την επομένη ΑΜΚ θα την κάνει η νέα διοίκηση αφού το επόμενο μεγάλο νέο θα είναι η απόσυρση της «ιστορικής ηγεσίας».
 
ΕΥΡΩΒ
Ο Λάτσης ήρθε πριν λίγα χρόνια …. Και έφτιαξε την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. Επίσης έχει μεγάλη επενδυτική τράπεζα στην Ελβετία. Η ΕΥΡΩΒΑΝΚ παρόλο που ξένισε με τις χρεώσεις της και το υπερβολικό της άνοιγμα σε χορηγήσεις την τελευταία τριετία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες ανορθολογισμού ενώ από πλευράς μεγεθών πλέον είναι μια υπολογίσιμη περιφερική τράπεζα με σύγχρονες υποδομές. Όποιος πριν από 10 χρόνια έλεγε ότι η ΕΥΡΩΒ θα ξεπεράσει την ΑΛΦΑ και θα είναι υγιέστερη θα του έβαζαν ζουρλομανδύα και θα τον έστελναν στο κοντινότερο φρενοκομείο. Μόλις η παρούσα χρηματιστηριακή τρικυμία η ΕΥΡΩΒ και η ΠΕΙΡ θα κάνουν ΑΜΚ για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
 
Αυτά για σήμερα

ΥΓ

Οσον αφορά την πιεση που δεχομαστε ως χώρα .... πιστευω οτι έχει ημερομηνία λήξης. Πότε? Οταν η κυβερνηση δωσει απτα δειγματα οτι προχωραει σε μεταρυθμiσεις και σε συγκρατηση δαπανων του δημοσιου τομέα..... Αυτο μαλλον θα συμβει πολυ συντομα ... σε λιγες εβδομαδες.

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΓΔ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ
Σχόλια

28/11 15:15  nhad
Λίγα σχόλια για τον κ. Αράπογλου: Ναι, αύξησε την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, με τα λεφτά όμως των μετόχων της (3 δις το 2006, 0,1 το 2008, 1,25 το 2009, στα οποία πρέπει να προστεθούν και κάποια άλλες από αταιρείες που απορρόφησε κλπ). Όσο για τα κέρδη της Finansbank, ήταν πραγματικός μετρ στο μασκάρεμα της πραγματικότητας. Για να μη ξαναγράφω τα ίδια,

http://www.capital.gr/gmessages/postRedir.asp?id=1456721&pid=1456931#post1456931
28/11 18:34  jgeorg
nhad , Ολα ειναι σχετικα σε αυτη την ζωη
Ποια ηταν η κεφαλαιοποιηση της ΕΤΕ σε σχεση με τους ευρωπαικους γιγαντες πριν 5 χρονια , ποσο το 2007 και ποσο τώρα.

Οσον αφορά το μασκαρεμα της πραγματικτητας ... συμβαινει αλλα έχει όρια , εμας ενταξει μας δουλευει τους μεγαλους CITI , Morgan Stanley , GS που εχουν μεγαλα πακετα μετοχων και είναι οι αρχημάγηροι ... τους δουλευει και αυτους. Οποτε ..τα νουμερα ειναι ωριαοποιημενα όσο και των υπολοιπων ευρωπαικων τραπεζών. Το μονο μεινεκτημα εναντι των ευρωπαικων ειναι η πιθανοτητα περισσοτερων επισφαλειών.
28/11 21:28  nhad
Το μασκάρεμα είναι εκτεταμένο και εξοργιστικό. Συστηματικά, ανακοινώνει βελτίωση σε σχέση με τα παλιά μεγέθη, αλλάζοντας αυτά που είχε ανακοινώσει τη προηγούμενη χρονιά ώστε να τα παρουσιάσει χειρότερα σε σχέση με τα νεα! Μα καλά, κανείς δεν το βλέπει αυτό; Δεν το έχει κάνει μία φορά, το κάνει ΚΑΘΕ φορά.
Όσο για την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση, για να αναφερω ένα ακραίο παράδειγμα, από τον Ιούλιο 2007 μέχρι σήμερα, η ΜΙΓ έχει αυξήσει εντυπωσιακά την κεφαλαιοποίησή της που σήμερα έφτασε τα 1,6 δις. Μόνο που είχε κάνει εν τω μεταξύ αύξηση κεφαλαίου 5,2 δις! Μπορεί να πει κανείς με βάση την αύξηση της κεφαλαιοποίησης ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι καλός μάνατζερ και ωφέλησε τους μετόχους του;
29/11 08:49  jgeorg
ΝΗΑΝΤ εχεις απολυτο δικηο για τον ΒΓΕΝΟ ασχοληται με οτιδηποτε αλλο εκτος απο το να αυξησει την αξια του ομίλου.

Επανερχομαι ΣΩΣΤΑ συνυπολογιζεις τις ΑΜΚ αλλα επειμενω ...τσεκαρε τους ευρωπαικους κολοσσους τι ΑΜΚ και τι κεφαλαιοποιησεις εχουν να δεις που εχω δικηο. Οι τραπεζες είναι ενα χαρτοβασιλειο ... οταν αυτα τα χαρτια αυξανουν την αξια τους οι κεφαλαιοποιησεις των τραπεζων εκτοξευονται ... οταν μειωνεται η αξια τους οι κεφαλοποισεις γκρεμιζονται.

Εαν υποθεσουμε οτι ΡΑΠΑΝΟΣ ειναι "αχρηστος" και δεν κανει καμια κινηση , απλα πηγαινει με την αδρανεια ...και σε 5 χρόνια εχουν ανακαμψει οι αγορες και οι οικονομιες πληρως ...και η ΕΤΕ έχει 50ευρώ/μετοχη και 25δις κεφαλαιοποιηση θα του πουμε μπραβο σωστα?

Επι Αραπογλου , εκαναν ενα ριψοκινδυνο πονταρισμα στην ΦΙΝΑΝΣ ΒΑΝΚ το 2006. Εαν ολα αυτα ήταν απατη και η τραπεζα χρεοκοπημενη πιστευεις οτι μετα απο 3 έτη χρηματοπιστωτικης θυελας και σοβαρης υποτιμησης της τουρκικης λιρας (το 2008) δεν θα κατερρεε οταν κατερευσαν μεγαθηρια με ιστορια άνω του 1 αιωνα?
29/11 16:09  nhad
Δεν έγραψα ποτέ ότι ήταν απάτη και η finansbank χρεωκοπημένη. Έγραψα και γράφω ότι οι ανακοινώσεις της ΕΤΕ σχετικά με τα κέρδη της finansbank είναι παραπλανητικές. Αυτό και μόνο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις