Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Σκέψεις για το μέλλον της πατρίδα μας εν'όψει το νέου έτους.
1353 αναγνώστες
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009
14:21

 

Το 2009 ομολογουμένως ήταν σκοτσέζικο ντους για όλους. Ο ταύροι ξεσάλωσαν το 2, 3ο τρίμηνο του έτους και οι αρκούδες το 4ο τρίμηνο.

Όπως πάντα η αγορά του διαψεύδει όλους , την προηγούμενη άνοιξη που οι απαισιόδοξοι ήταν περισσότεροι οι αγορές έκαναν μεγάλο πάρτι. Το φθινόπωρο που οι ταύροι υπερτερούσαν η αγορά έφυγε κάτω.

Τι περιμένουμε το νέο έτος λοιπόν? Επιμένω ότι η αγορά μας ταλαιπωρείται για άσχετους λόγους από τους συνήθεις χρηματιστηριακούς. Για εμένα μέχρι τέλη Φλεβάρη  που θα έχουμε καταθέσει τον διορθωμένο προϋπολογισμό του 2009 , το νέο πρόγραμμα σταθερότητας στην ΕΕ και θα έχουμε ολοκληρώσει το μεγάλο μέρος των εκδόσεων ομολόγων για το χρέος όλα είναι πιθανά.

Είμαι ολίγον απαισιόδοξος λόγω της φτώχιας των επιχειρημάτων/ποιότητας των πολιτών που εκπαιδεύονται αναλόγως από τους λαϊκιστές δημοσιογράφους , πολιτικούς και συνδικαλιστές.

α) Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν.

Την κρίση την δημιούργησαν οι πολιτικοί μας , προτρέποντας (με πολλούς-διαφόρους τρόπους) να υπερκαταναλώνουμε και να υπερχρεώνομαστε. Όμως όποιος ξανοίχθηκε παραπάνω από όσο του επέτρεπε η οικονομική του κατάσταση , όποιος πήρε σύνταξη πριν τα 65 , όποιος ΔΥ τεμπέλιαζε , όποιος ελ.επαγγελματιας/επιχειρηματίας δήλωνε λιγότερα από όσα έβγαζε , όποιος πούλησε κάτι στο δημόσιο υπερτιμημένα , όποιος φίλησε κατουρημένες ποδιές για να μπει στο δημόσιο έστω και σαν συμβασιούχος , όποιος δεν έβαζε ένσημα και ζητάει τώρα "ικανοποιητική" σύνταξη , όποιος δέχθηκε επιδόματα , όποιος έδωσε μίζα σε ΔΥ , γιατρό , εφορία , πολεοδομία όποιος έχει αυθαιρεσία στο σπίτι του ή στην δουλειά του. Όλοι αυτοί είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την κρίση ,δηλαδή το 99,9999999% των Ελλήνων. Μα θα μου πείτε ίδιο είμαι εγώ και ο αρχιλήσταρχος Υπουργός? Όχι αλλά ο καθένας κλέβει ανάλογα με τις δυνατότητες του.

β) Να τα επιστρέψουν όσοι τα έφαγαν!

Ο καθένας έφαγε όσο ποιο πολλά μπορούσε. Δεν μπορεί αυτός που έφαγε λίγα επειδή λίγα μπορούσε να γκρινιάζει.

γ) Μόνο τα ρολόγια και τα κορόιδα δουλεύουν.

Κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχουν άτομα "έξω κάρδια" όπου πίνουν για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Οι ίδιοι "ξέρουν να ζουν την ζωή τους" αγοράζοντας αυτοκίνητα ακριβά , φτιάχνοντας μεγάλα σπίτια με πισινές που στο τέλος γίνονται βρώμικες στέρνες λογά ακριβής συντήρησης. Είναι οι ίδιοι που βρίζουν τους πολιτικούς και πάνε και τους ψηφίζουν και με τα 2 χεριά σηκώνοντας από το κρεβάτι την κατάκοιτη-παράλυτη γριά των 100ετών να πάει να ψηφίσει και ας μην έχει ξανασηκωθεί από το κρεβάτι από την προηγούμενη φορά που ξαναψήφισε. Όταν μάθουμε να παράγουμε περισσότερα από ότι καταναλώνουμε θα κάνουμε ξανά προκοπή όπως το 1950…1970 όπου ήμασταν η οικονομική τίγρης της εποχής.

δ) Κοιτά την νεολαία ...άχρηστη ...τεμπέλικα ...χωρίς αρχές!!

Η νεολαία είναι η μόνη που δεν φταίει. Καταρχήν άδω και πολλές δεκαετίες προηγμένοι λαοί , ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες που το μόνο μας κοινό είναι ότι τυχαία ζούμε στον ίδιο τόπο έλεγαν ότι η νεολαία "πλάθεται" και "εκπαιδεύεται". Κοιτάξτε γύρω σας ..... βρείτε τις ....χ....10.000 θέσεις κλειδιά στην χώρα μας. Διευθυντές/ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων , πολιτικοί , δικαστές , καναλαρχες , διοικητές οργανισμών , διευθυντές σχολείων , πρυτάνεις... όλες τις θέσεις κλειδιά της χώρας. Ποια γενιά έχει στρογγυλοκαθίσει? Η γενιά η μεταπολεμική έως την γενιά του πολυτεχνείου. το 99,99999% είναι από 50 έως 70ετών. Αυτή η γενιά είναι υπεύθυνη για την παρακμή που βλέπουμε. Αυτή η γενιά εκπαιδεύει την νεολαία μέσα από την οικογένεια/σχολειό/ΜΜΕ και τώρα "πέφτει από τα σύννεφα" για την "κατάντια" της.

ε) Έλα μωρέ θα τα καταφέρουμε όπως πάντα! Πριν λίγους μήνες δεν τα ήξεραν?

Ο ΚΚ το έσκασε κυριολεκτικά με το PLAYSTATION γιατί ήξερε ότι οι ευρωπαίοι είχαν πλέον εκνευρισθεί με τις ακρίβειες και τις ανακολουθίες. Προκειμένου να αναγκαστεί εκείνος να μας πει τα κακά μαντάτα ύστερα από 5,5ετη έτη αποτυχημένης διακυβέρνησης έκανε το αυτονοήτου του κουτοπόνηρου Έλληνα. Έκανε τα πάντα για να χάσει , το περίεργο δεν είναι ότι έχασε με 10,5μοναδες διαφορά , περίεργο είναι ότι βρεθήκαν παραπάνω από ενάμιση εκατομμύριο συμπατριώτες μας που τον ψήφισαν.  Να ξέρετε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο κτένι και αυτή την φορά θα πληρώσουμε ως λαός για τα λάθη των τελευταίων 30ετων!! Μην ξεχνάτε ότι πριν 30 έτη το χρέος μας ήταν λίγα ψωροδισσεκατομυρια δραχμές (25% ΑΕΠ) και τώρα είναι 125% ΑΕΠ (310+ δις Ευρώ) + εγγυήσεις + αναλογιστικό χρέος τους ασφαλιστικού παραπάνω από (κάθεστε?) 400% του ΑΕΠ ή αλλιώς παραπάνω από 1τρις ΕΥΡΩ.  Να ξέρετε ότι το πρόβλημα μας συγκρίνεται μόνο της ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ και της ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ.

Τι γίνεται από εδώ και περά? Εγώ βλέπω 2 διεξόδους ... την σωστή και την πιθανότερη. Τις παραθέτω γιατί θεωρώ τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησεις ασπιρίνες που απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο!

Σωστή διέξοδος

Μειώνουμε φορολογία , σπάμε τους δημοσίους οργανισμούς/υπηρεσίες και τους πουλάμε όσο-όσο. Στόχος σε 5 έτη ο ευρύτερος  δημόσιος τομέας αντί για 1,5εκ μισθωτούς και 70% συμμέτοχη στο ΑΕΠ να έχει  200.000-300.000 μισθωτούς και 20% συμμετοχή στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ΕΘΕΛ , ΟΣΕ , ΤΡΑΜ , ΜΕΤΡΟ ..... τα πάντα θα γίνουν ιδιωτικά , τα σχολεία να τα δώσουμε να τα διαχειρίζονται ιδιώτες , τα νοσοκομεία , κτλ. Θα μου πείτε και ο φτωχός ... πως θα μαθαίνει γράμματα και πως θα γίνεται καλά? ΑΠΛΟ!!!... θα επιδοτούμε τα μικρά και τα μικρομεσαία οικονομικά εισοδήματα ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες. Αλλά ΜΟΝΟΣ του ο κόσμος (ακόμη και ο φτωχός) θα διαλέγει το καλύτερο σχολειό και το καλύτερο νοσοκομείο! Γιατί ο προϋπολογισμός να επιδοτεί ακαμάτηδες-κλέφτες ΔΥ και να μην επιδοτεί τον φτωχό πολίτη να διαλέγει μονός του τις καλύτερες υπηρεσίες δεν το καταλαβαίνω. Βεβαία...δεν έχω ψευδαισθήσεις , το αναρχοκομμουνιστικο καθεστώς του στρατούς κατοχής των κομματαρχών και των συνδικαλιστών δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει.

Πιθανή διέξοδος

Μια μέρα ξυπνάμε με δραχμές στις τράπεζες και το κράτος επιβάλει ως εθνικό νόμισμα την δραχμή και χαρακτηρίζει το ευρώ ως συνάλλαγμα. Η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων παύει να έχει την δυνατότητα να καταναλώνει εισαγόμενα και οι εγχώριοι παραγωγοί κάθε είδους δυναμώνουν. Το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα τα επόμενα 2-3 έτη και σιγά-σιγά με βάση την παραγωγή και τις εξαγωγές θα ξεκινήσει η ανάκαμψη πάνω σε νέες στερεότερες βάσεις.. Η τρέχουσα γενιά θα πληρώσει το κόστος και οι μελλοντικές θα μπορούν να ελπίζουν βάσιμα ότι η κατάσταση συνεχώς θα καλυτερεύει και ότι έχουν ελπίδα να προοδεύσουν!

 

Δεν ξέρω εάν έχετε πιάσει το νόημα των λεγομένων μου αλλά χονδρικά η μόνη διέξοδος είναι η τρέχουσα γενιά να πληρώσει τα σπασμένα των πεπραγμένων της και να επιτρέψει στις επόμενες γενιές να αναπνεύσουν γιατί στο τέλος θα καταστρέψουν την Ελλάδα και θα παραδώσουν μια Ελλάδα με σύνορα στις Κυκλάδες και στην Λαμία λόγω της τακτικής του μπατίρη και του μπαταχτζή που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία 30χρόνια.

Ξέρω ότι σας στενοχώρησα χρονιάρες μέρες αλλά καλό είναι να ξέρουμε και που πατάμε!

Χρόνια πολλά

 

ΥΓ Οσον αφορά την αγορά μάλλον ο Γενάρης θα είναι καλός γιατί η κυβέρνηση είναι κοντα σε συμφωνία με μεγάλες διεθνεις επενδυτικές τράπεζες και επειδή θα ανακοινώθει νέος αναθεωρημένος-σκληρότερος προυπολογισμός. Βέβαια αυτός "δανεισμός" θα φαίνεται ότι εχει "λογικο" επιτόκιο αλλα θα έχει επαχθέστατους όρους όπου οσο υπάρχει εστω και 1 Ελληνας πάνω στην γη δεν προκειται να χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

28/12 11:31  ΛΙΓΝΟΣ
Καλά τα λες.Αντε και άμα γίνει τίποτα θα είμαι επιτέλους και πάλι στη μόδα
28/12 12:02  shareholder-cs
Αψογος.

Οπως έλεγα και στο http://62.1.2.133/gmessages/showTopic.asp?id=1372062&pg=1

Τα λεφτά του τεράστιου δημόσιου χρέους των 300δις τα έφαγαν (οι πολιτικοί, τα λαμόγια, οι ραντιέρηδες, οι εργολάβοι, τα αφεντικά, οι διορισμένοι ένα εκατομμύριο Δημ. Υπάλληλοι, οι προωροι συνταξιούχοι)

ή μήπως τελικά τα φάγαμε και τα γλεντίσαμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως (όχι βεβαίως στον ίδιο βαθμό, ο καθένας το μερτικό που μπόρεσε να πάρει );

Πρεσβεύω σαφώς το δεύτερο.
Τα λεφτά που δανειζόταν και συνεχώς δανείζεται το κρατος, τελικά «μοιρασθήκαν» είτε μέσω διορισμών και μισθών δημοσίων υπαλλήλων, είτε μέσω πρόωρων συντάξεων είτε μέσω μιζών και λαδωμάτων κάθε λογής, είτε μέσω πληρωμών τόκων του χρέους στους ραντιέρηδες,

δια της κατανάλωσης διέρρευσαν κυκλοφόρησαν και άρδευσαν την οικονομία συνολικά, δημιουργώντας χρόνια τώρα ένα υψηλό και επίπλαστο επίπεδο διαβίωσης εντελώς αναντίστοιχο με το τι προϊόν παράγουμε πραγματικά ως οικονομία, τις δυνατότητές της και την ανταγωνιστικότητά της στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Έπρεπε να φτάσουμε στο οριακό σημείο να μη μπορούμε πλέον να δανειστούμε άλλο, για να αντιληφθούμε ότι θα αναγκαστούμε να μειώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο σε πιο ρεαλιστικά μεγέθη.
Το αν θα κρατηθεί αναγκαστικά ο 13 και 14 μισθός είναι ένας από τους 654 τρόπους να γίνει. Πάντως με κάποιο τρόπο θα γίνει, αναπόδραστα…

28/12 12:06  shareholder-cs
Τι θα πει δεν φταίμε εμείς,
τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίνε αυτοί
τι θα πει, ρε σεις τι θα πει

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
φταιτε κι εσείς, ναι
φταίνε και οι άλλοι
Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
φταιτε κι εσείς,
φταίει κι ο Χατζηπετρής...

Τι θα πει μας ταπαν αλλιώς,
τι θα πει τα φαγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταει ο χοντρός,
φταει κι ο χοντρός κι ο λιγνός

Τι θα πει θα φάτε καλά
τι θα πεί δεν έχουμε μία
τι θα πει χρωστάγαν πολλά
ήτανε στημένο αλλά...

Α ρε απίθανε Λουκιανέ.
Ενα διαχρονικό τραγουδάκι ολίγων λεπτών και τα είπες ΟΛΑ πριν 2 δεκαετίες...
28/12 12:31  shareholder-cs
Ελεγα προ καιρού
"Tο βασικό και κομβικό πρόβλημα για την τιθάσευση έστω και αποκλιμάκωση – γιατί επίλυση φαντάζει αδύνατη- τέτοιων δομικών προβλημάτων όπως το δημόσιο χρέος είναι ότι απαιτούν σοβαρούς χειρισμούς, σε βάθος χρόνου πολύ μεγαλύτερου από μια τετραετία.
Και επίσης τα όποια αποτελέσματα της πολιτικής, καλά ή κακά, έρχονται με καθυστέρηση, και θα γίνουν ορατά στη κοινωνία ουσιαστικά μετά απο μια δεκαετία, δηλαδή μετά από ένα αιώνα αν μιλάμε για πολιτικό χρόνο, ενώ το πολιτικό κόστος από τυχόν σκληρά μέτρα θα είναι άμεσο.

Οι κυβερνήσεις δεν αισθάνονται ότι είναι η εξουσία, δεν αισθάνονται διαχρονικές, δεν ταυτίζονται με τη χώρα. Δε νοιώθουν επαρκώς την ευθύνη τους για χρηστή και υπεύθυνη διακυβέρνηση.
Νοιώθουν περαστικές από το σαλόνι της εξουσίας, και προσπαθούν απλώς επι τη ευκαιρία να καθίσουν στο τραπέζι και να φάνε και να πιούνε όσο περισσότερο μπορούν απ’ το πλούσιο μπουφέ της (που το πληρώνει όμως η χώρα με δανεικά)
Κι αν αυτή είναι η θεώρηση των κυβερνήσεων, πόσο μάλλον είναι η θεώρηση του εκάστοτε υπουργού, που η θητεία του ούτε καν τετραετία δεν είναι.
Αυτός ‘θα βγάλει το φίδι απ’ τη τρύπα;’ σκέφτεται…
28/12 12:32  shareholder-cs
Και τις προάλλες έλεγα επίσης:

Οι μέρες της νέας διακυβέρνησης περνάνε χωρίς να γίνεται κατανοητό στους κρατώντες το τιμόνι και τη τύχη της χώρας ότι οι εποχές που θα το τσουλούσαμε με δήθεν "ήπια προσαρμογή" (δηλαδή να κυλίσουμε τη τετραετία με ψιλο-μέτρα χωρίς σοβαρό πολιτικό κόστος , χωρίς να σπάσουμε πολλά αυγά, και «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», και έχει ο Θεός, (άλλωστε από κάτι τέτοιες πολιτικές φτάσαμε εδώ σήμερα) αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
...
Αυτό όμως που πραγματικά χρειάζεται για να μειωθούν οι σπατάλες είναι ένα καλό re-engineering όλου του Δημοσίου, ανασχεδιασμός δηλαδή από μηδενική βάση και χωρίς να θεωρείται τίποτα ανελαστικό, προσδιορισμός τι ακριβώς χρειάζεται κάθε υπηρεσία, πως μπορεί να υποκατασταθεί απο κάποια άλλη, τι αλλες ανάγκες μπορεί να καλύψει, τι άλλο μπορεί να συνεισφέρει περα απ αυτό που ως τωρα κάνει , μηπως πρέπει να καταργηθεί εντελώς αν αυτό που παράγει αποδίδει τελικά λιγότερο από όσο κοστίζει λειτουργικά η υπηρεσία περιλαμβανομένης και της γραφειοκρατίας που γεννά κλπ. και τι outsourcing απο τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να κάνει το δημόσιο.

Και βέβαια συνεχή εκπαίδευση και εισαγωγή πλατφορμών πληροφορικής και άλλων τεχνολογιών που να διασυνδέουν τις υπηρεσίες και τις βάσεις δεδομένων τους (κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο κλπ) απλουστεύοντας τη γραφειοκρατία. Αλλά αυτά θέλουν σοβαρό σχεδιασμό και χρόνο για να αποδώσουν.

28/12 12:38  shareholder-cs
Και οι υπάλληλοι δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα έφαγαν το μερτικό τους αλλιώς θα ήταν ακόμα άνεργοι ή μπαρκαρισμένοι σε κανένα γκαζάδικο ή μετανάστες στου Βελγίου τις στοές οπως ήταν το 1970...

03/01 15:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά Γεωργίου! Ευχαριστώ δια τας ευχάς και ανταποδίδω!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις