Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Τα ελληνικά ομολογα και οι ελληνικές τράπεζες
1332 αναγνώστες
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010
13:42

 

Οι ενέργειες και πρωτοβουλίες των ξένων πάντως αυτό καταδεικνύουν.
Π.χ. δεν δικαιολογείται οι εμμονή των Γαλλικών τραπεζών να ξεφορτώνουν ελληνικά ομόλογα στην Γαλλική Κεντρική Τράπεζα και την ίδια ώρα να δηλώνουν ότι στηρίζουν το ελληνικό χρέος.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ υλοποιούνται με στόχο οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον ελληνικό κίνδυνο.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανικές τράπεζες οι οποίες τόνιζαν ότι θα στηρίξουν το ελληνικό χρέος εισήλθαν και αυτές στην διαδικασία του ξεφορτώματος.
Κάτι συμβαίνει προφανώς και οι Γαλλικές τράπεζες και άλλοι θεσμικοί μειώνουν την έκθεση τους στον ελληνικό κίνδυνο.
 

www.bankingnews.gr/bank-insider/item/3586-οι-ξένοι-απέχουν-από-ελληνικά-ομόλογα-και-χα-ανησυχούν-για-την-αναδιάρθρωση-του-χρέους

 

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν 24 δισ στην ΕΚΤ στις 28 - Ιουνιου!!

www.bankingnews.gr/bank-insider/item/3585-οι-ελληνικές-τράπεζες-επιστρέφουν-24-δισ-στην-εκτ-για-να-τα-ξαναδανειστούν-–-τι-συμβαίνει-στο-overnight

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

04/06 16:11  geokalp
μιας και ο λόγος για ομόλογα, κάτι ομόλογα Brady έχουν θυμηθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες...
04/06 19:37  jgeorg
Μπουένος Αϊρες
Η Αργεντινή σχεδιάζει παύση πληρωμών για ομόλογα αξίας 95 δισ. δολαρίων τουλάχιστον, το υπεριπλάσιο ποσό από αυτό που απέτυχε η Ρωσία να εκπληρώσει το 1998, ανταλλάσοντας τα συγκεκριμένα ομόλογα με χρεόγραφα χαμηλότερου επιτοκίου (debt swap). Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια που η Αργεντινή αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του κρατικού ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου υποχώρησε κατά 14% (χθες σημείωσε πτώση 9%), στις 41,75 μονάδες, και η απόδοσή του (η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) «εκτοξεύθηκε» στο επίπεδο-ρεκόρ του 69%. Ο πρόεδρος της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα, ανακοίνωσε το σχέδιο ανταλλαγής, με το οποίο καλούνται οι επενδυτές να ανταλλάξουν ομόλογα απόδοσης 15% με νέα χρεόγραφα που αποδίδουν 7% περίπου ετησίως.

«Σίγουρα δεν θα ήθελες να τοποθετήσεις να κεφάλαιά σου σε ομόλογα Αργεντινής» δήλωσε στο Bloomberg ο διαπραγματευτής της IntesaBci SpA, Κριστιάνο Λεάο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο καρότο σε αυτή την ανταλλαγή» πρόσθεσε. Ενδεικτικός της νευρικότητας των ξένων επενδυτών είναι και ο τριπλασιασμός από τον περασμένο Ιούνιο της απόδοσης του ομολόγου αναφοράς κυμαινόμενου επιτοκίου λήξης 2005 στο 54,5%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Αργεντινή «πληρώνει» την αποτυχία της να περικόψει τις κρατικές δαπάνες και την εμπιστοσύνη της, εδώ και μία δεκαετία, στο σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας πέσο/δολαρίου, που ευθύνεται για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της χώρας στο εξωτερικό, ενώ περιόρισε τις δυνατότητες μείωσης των επιτοκίων για την αποτροπή της ύφεσης.
04/06 19:38  jgeorg
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, είπε ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους δείχνει ότι η χώρα θα πληρώνει χαμηλότερους τόκους στους πιστωτές της, καθώς οι αποδόσεις ορισμένων ομολόγων έκαναν «άλμα» εν μέσω ανησυχιών για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Μπορεί να δούμε μεγάλες εκροές από τις τραπεζικές καταθέσεις και την κρίση να επιταχύνεται, και όχι να αναστέλλεται, από αυτά τα μέτρα» δήλωσε ο διαχειριστής της Pacific Investment Management, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Τα διατραπεζικό επιτόκιο του πέσο (διάρκειας μιας ημέρας) «σκαρφάλωσε» στο 190%, καθώς οι τράπεζες της χώρας αναζητούν απεγνωσμένα ρευστό. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 11% (9,1 δισ. δολάρια) από τον περασμένο Ιούνιο.

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια που η Αργεντινή αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Η χώρα κήρυξε παύση πληρωμών στα τέλη της δεκαετίας του 80 και το 1992 εξέδωσε ομόλογα (τα αποκαλούμενα ομόλογα Brady) σε ανταλλαγή με χρέος που είχε συσσωρευτεί από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Το κρατικό χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 132 δισ. δολάρια, αφού την τελευταία δεκαετία έχει αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 89 δισ. δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο δημόσιο έλλειμμα.04/06 19:38  jgeorg
Αργεντινη 2/11/2001... αγκαζε με δντ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις