Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Οι άλλες χώρες εχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος και η Ελλαδα πτωχευει?
2129 αναγνώστες
Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010
18:45

 

Με πολλούς στο CAPITAL παρόλο που διαβάζουμε τα δεδομένα και τις ειδήσεις «ανάποδα» τους εκτιμώ γιατί διακρίνω προσπάθεια ορθολογικής προσέγγισης των καταστάσεων.
Ένας από αυτούς λοιπόν που διαφωνώ σχεδόν πάντα μου λέει:
«Με βάση τα στοιχεία τού εξωτερικού χρέους (δημόσιο & ιδιωτικό) το μεγαλύτερο επί τού ΑΕΠ το έχει το Λουξεμβούργο (1ο) η Ιρλανδία (2η) και η Ελβετία (3η). Γερμανία 11η, ΗΠΑ 16η και Ιαπωνία 20η. Περίεργο για τις τρεις πρώτες. Έχεις καταλήξει γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για το μέλλον;»
Θα υπενθυμίσω ένα παλιότερο άρθρο μου που είχα αναφερθεί στο λεγόμενο «εξωτερικό χρέος».
Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι εντελώς ΑΧΡΗΣΤΟΣ & ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟΣ.
Να συμφωνήσω ότι πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η μόχλευση μιας οικονομίας και στο επίπεδο του κρατικού χρέους και στο επίπεδο των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να μπορούμε να έχουμε σφαιρική εικόνα.
Να συμφωνήσω ότι πρέπει να ξέρουμε το χρέος σε ξένο νόμισμα μιας οικονομίας.  Γιατί εάν έχει κάποια χώρα χρέη σε ξένο νόμισμα τότε το «φάρμακο υποτίμηση» γίνεται δηλητήριο και «αυτοκτονία».
Αλλά τι σημασία έχει εάν τα εταιρικά ή κρατικά ομόλογα του Λουξεμβούργου τα κατέχουν οι ελάχιστοι (τυχεροί) Λουξεμβουργιανοί ή για παράδειγμα οι συγγενείς Γάλλοι? ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ ……. ΚΑΜΙΑ σημασία δεν έχει ο Όρος «εξωτερικό ή εσωτερικό χρέος» αφού είτε ο άλλος είναι συμπατριώτης είτε γείτονας είτε εχθρός θέλει να πάρει πίσω το κεφάλαιο τους συν τον τόκο.
Μια προσεκτικότερη ματιά δε , δείχνει ότι όσο ποιο ανοικτή – φιλελεύθερη και ανεπτυγμένη είναι μια οικονομία τόσο ποιο μεγάλο «εξωτερικό χρέος» έχει. Άρα κατά την άποψη μου το δείκτης δεν είναι αρνητικός αλλά ΘΕΤΙΚΟΣ και με προδιαθέτει θετικά για την συγκεκριμένη οικονομία αφού τα διεθνή κεφάλαια έχουν επενδύσει σε αυτήν και την εμπιστεύονται! Οπότε μην αναλώνεστε σε όρους που είχαν ισχύ και ουσία σε κλειστές οικονομίες προ ανοίγματος των χρηματαγορών….. τον 21ο αιώνα ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ.
ΥΓ
Βλέπω συνεχώς άτομα που επειδή δεν τους συμφέρει να ομολογήσουν ότι το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξη ΨΟΦΗΣΕ το ρίχνουν στις κρίσεις του καπιταλισμού και λένε ότι όλες οι χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Σε επόμενο άρθρο θα εξηγήσω γιατί η πατρίδα μας θα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα που θα πτωχεύσει αφού οι άλλες έχουν ΠΟΛΥ μικρότερα προβλήματα από εμάς. Μην συγκρίνουμε τώρα την Βρετανία που έχει τα ΜΙΣΑ κρατικά χρέη από Ελλάδα τώρα με το διεφθαρμένο και σπάταλο παρακράτος μας που ακόμη και σήμερα ΔΕΝ έχει αποτυπώσει όλα κρυφά χρέη του. Γι’αυτό  επειδή ήδη τα έχω αγοράζουμε τράπεζες σε λίγο καιρό στις ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ τους τιμές και όχι ψηλότερα.
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

05/06 19:49  ΚΥΠΡΙνΟΣ
δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
05/06 20:02  jgeorg
Μπορεις να πεις την αποψη σου?

05/06 20:07  ΚΥΠΡΙνΟΣ
για να μην το ξαναβάζω,διάβασε στο φόρουμ "Μακάκες είναι οι Κινέζοι?"
05/06 20:11  jgeorg
κανε copy-paste ... οσον αφορα το σχετικο με το θεμα κομματι
05/06 21:50  Frapezitis
Ονομαστική τιμή σε Τράπεζα; Χμμμ εντυπωσιακό! Για την ιστορία ανφέρω ότι το ΜΗ τραπεζοκεντρικό ταμπλό του ΧΑ είναι πολύυυυυυυυυ κάτω της ονομαστικής αξίας. ΑΝ εσείς νομίζετε ότι αγοράζοντας στην ονομαστική τιμή Τράπεζας (καλό ανέκδοτο) είστε εξασφαλισμένοι ΟΚ.
Το σχόλιο αυτό δεν έχει σχέση με την βραχυπρόθεσμη τάση η οποία μπορεί να επηρεαστεί από deal...

Με εκτίμηση
Frapezitis
06/06 07:05  jgeorg
Frapezitis... Ονομαστικη τιμή λεω επειδη οι τραπεζες ειναι "περιεργα ζωα". Ειναι πυραμιδες με χαρτια-αξιες και ΠΙΣΤΗ ... για να φτασουν στις ονομαστικες σημαινει οτι ΦΑΛΗΡΗΣΑΝ. (Μην με ρωτησεις εαν ηδη εχουν φαληρησει Οποτε η ονομαστική τιμη είναι ενα επιπεδο για κρατικοποιηση ή αλλαγη χεριών ιδιοκτητων με τον τροπο της CITIBANK
06/06 07:29  jgeorg
γι αυτο θετω τις ονομαστικες τιμες ως οροσημο. Οχι γιατι δεν μπορουν να πανε παρακατω , αλλα εκεί το "συστημα" θα κανει αλλαγή χεριών για να μην κατερευσει ολο το οικοδομημα
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις