Παγκοσμια μακροοικονομια και αγορές
Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από εμάς
1670 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011
10:35

 Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από εμάς

 

Η Έλληνες δυστυχώς είναι εγκλωβισμένοι με ψευδοδίλλημα ανάμεσα στα 2 άκρα. 

Α) Γινόμαστε μια φτωχή ελλειμματική χωρά δημοσίων υπάλληλων

Β) Ξεπουλάμε ότι έχει αξία και μένουμε με τον μουτζούρη.

 

Εγώ είμαι υπέρ της ανοικτής αγοράς , του ανταγωνισμού και του μικρού κράτους. Παρατηρώ όμως ότι γίνονται περικοπές/εξορθολογισμός σε όλες τις ΔΕΚΟ εκτός από τις κερδοφόρες! Κάποιες από αυτές είναι στο ΧΑ και έχουν χρηματιστηριακή αξία στο 10..30%  των αντιστοιχών ευρωπαϊκών.  Γιατί η τροικα  δεν επιβαλει εξορθολογίσμο (οπως με τα ΜΜΜ) να δίνουν μεγαλύτερα μερίσματα στο κράτος?

Δυστυχώς είναι στημένο το παιχνίδι και επίτηδες μας μιλάνε για ακίνητη περιουσία και τα περίφημα 50δις. Στόχος τους είναι να πάρουν φθηνά το Νερό , Ηλεκτρισμό , Αέριο.  Εάν τα πάρουν θα τα εξορθολογήσουν και βγάλουν τριπλάσια κέρδη τι όφελος θα έχουμε? Μέσω των φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών και του νομού περί αποφυγής διπλής φορολόγησης τεραστία ποσά θα φεύγουν εκτός Ελλάδας. Εάν ο Έλληνας παίρνει μισό μισθό από ευρωπαϊκό και πληρώνει ευρωπαϊκές τιμές σε νερό/ενεργεία/υποδομές πως θα γίνει ανταγωνιστικός? Μήπως θα μας πουν ότι δεν είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί λογά υψηλής υψηλης φορολογίας , ακριβων υποδομων & μονοπωλειων και πάλι ότι παράγουμε είναι ακριβό?

 

Κατά την άποψη μου τους επομένους μήνες θα παρατηρήσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τα κερδοφόρα μονοπώλια και τράπεζες τα όποια θα τα αγοράσουν πολύ φθηνά. Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία θα ενδιαφερθούν (εάν συμβεί) μόνο όσοι κατέχουν πετροδολάρια ή αμερικανικά χρεόγραφα που θα θέλουν να τα ανταλλάξουν με οτιδήποτε έχει αξία (Άραβες , Κινέζοι κτλ).

Εάν τεραστία ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ κέρδη μέσω των μονοπωλίων φεύγουν εκτός Ελλάδας πόσους all-inclusive τουρίστες πρέπει να φιλοξενούμε για να ισοσταθμίσουμε αυτή την καθημερινή φυγή κεφαλαίων? Γιατί οι ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για δημόσια περιουσία να επενδύσουν σε ξενοδοχεία ή εργοστάσια?

Ενώ ήμουν οπαδός της ΤΡΟΙΚΑΣ γιατί πιστεύω στον εξορθολογισμο , στην ελεύθερη αγορά και στον σημαντικό περιορισμό του κράτους βλέπω ότι θα γίνουμε πρώτη μη τριτοκοσμική χωρά που θα δώσει τα μονοπώλια της σε ξένες πολυεθνικές! Γιατί οι άλλες χώρες οι ανεπτυγμένες δεν έχουν κάνει κάτι ανάλογο?

 

 

O παρακατω κυριος διαπραγματευεται 

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Σχόλια

18/02 14:46  cornelsen
"Στόχος τους είναι να πάρουν φθηνά το Νερό , Ηλεκτρισμό, Αέριο."
Σωστός. Αλλά μην βλέπεις μόνο Ευρωπαίους. Και πολλοί δικοί μας είναι στην ουρά. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν καλές ελληνικές περιουσίες στο εξωτερικό (αυτές που δημιουργήθηκαν από την υποφορολόγηση τού κεφαλαίου) για να αρπάξουν... συγγνώμη, να επενδύσουν στην Ελλάδα.

"Εάν ο Έλληνας παίρνει μισό μισθό από ευρωπαϊκό και πληρώνει ευρωπαϊκές τιμές σε νερό/ενεργεία/υποδομές πως θα γίνει ανταγωνιστικός?"
Το εάν τι το ήθελες; Από την Ελευθεροτυπία 13/2/11: οι ελληνικοί μισθοί στο 50,8% των ευρωπαϊκών και οι τιμές στο 96,5%! Η δε παραγωγικότητα τής εργασίας στο 98! Η φορολόγηση όμως των κερδών τού κεφαλαίου κάτω από το 16% πλέον (στην ΕΕ είναι 33%).

"Ενώ ήμουν οπαδός της ΤΡΟΙΚΑΣ..."
Τώρα αρχίζεις να βλέπεις πως το ΔΝΤ δεν έρχεται να ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ αλλά να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ καταστάσεις -προς όφελος των μονοπωλίων που ακολουθούν.
18/02 16:32  geokalp
"θα γίνουμε πρώτη μη τριτοκοσμική χωρά που θα δώσει τα μονοπώλια της σε ξένες πολυεθνικές!"

τι να κάνουμε, μοιάζουμε με Λ.Αμερική 30 χρόνια μετά... και αυτοί έφτασαν στον ..Τσάβες! τον Μοράλες κλπ...
πάντως ΚΑΘΕ ανεπτυγμένη από Ρήγκαν-Θάτσερ και δώθε πούλησε ότι είχε σε ιδιώτες, είτε δικούς της είτε ξένους, ποιος αγόρασε τon OTE της Αγγλίας;

ενδιαφέρονται πάντως και για εργοστάσια: της ΔΕΗ! αλλά μόνο τα καινούργια! και αυτά που έχουν δυνατό κέρδος, πχ όχι της Κρήτης

που να επενδύσουν στα λεωφορεία της Αθήνας; σκέψου ότι στη Νέα Υόρκη ΟΛΑ τα μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία αστικά-υπεραστικά, τρένο) ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ... αυτό λέγεται "ανταγωνισμός";
18/02 19:07  jgeorg
Ο ΟΤΕ λογω τεχνολογικων εξελιξεων δεν ειναι "φυσικο μονοπωλειο".

Ενδιαφερονται για τα δικτυα και για τα κερδοφορα εργοστασια (ετοιμα υδρουλεκτρικα , ετοιμα λιγνιτικα κτλ) και για τα δικτυα ενεργειας.

Τωρα οσον αφορα τα ΜΜΜ πουθενα δεν ειναι κερδοφορα.
18/02 19:48  atan
Οι Υπάλληλοι του Δ.Ν.Τ ( Γ.Α.Π-Ραγκούσης & Π"κων/νου)
καθώς & οι σφουγκοκολάριοί τους Βουλευτές ) , κάνουν καλά τη Δουλειά τους.
Πρέπει λοιπόν να Αμοίβονται καλά.αυτός είναι ο λόγος , που δεν είπαν κουβέντα για τους μισθούς των Υποκειμένων (ίσως & Αντικειμένων ) οι 3 ΜεγαλοΥπάληλοι του Δ.Ν.Τ , σε Ερώτημα του Δημοσιογράφου περί Περικοπής των Βουλευτομισθών στη Συνέτευξη για Μαλά..ς που δόθηκε
19/02 16:21  geokalp
ο οτε της αγγλίας (BT) ιδιωτικοποίηθηκε στις αρχές του '80 από τη Θάτσερ
http://en.wikipedia.org/wiki/BT_Group#1982.C2.A0.E2.80.93_1984:_Privatisation_of_British_Telecom

την ίδια χρονιά δόθηκαν δύο άδειες κινητής, μία στη BT και μία στη ..Vodafone..
19/02 18:05  jgeorg
γεοκαλπ

ναι αλλα
α) δημιουργησε ανταγωνισμο και δεν ηταν πλεον μονοπωλειο
β) δεν την εδωσε σε ξενο
γ) ο επενδυτης δεν ειχε αποικιακη νομοθεσια υπερ του (αποφυγη διπλης φορολογιας , εικονικα τιμολογια μεταφορας εσοδων στην μητρικη κτλ)
25/02 10:10  geokalp
jgeorg

(συνεχίζοντας το προηγούμενο σχόλιο)

όπως ο οτε αγγλίας ιδιωτικοποιήθηκε τη στιγμή που δόθηκαν οι άδειες κινητής τηλεφωνίας στη ..vodafone, έτσι και στην Ελλάδα:
ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ιδιωτικοποίσει τον οτε και ταυτόχρονα κάνει προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση δύο αδειών κινητής τηλεφωνίας, από όπου αποκλείει τον ..οτε!

για τροφή για σκέψη περισσότερο καθώς οι αναλογίες είναι κάτι περισσότερο από μεγάλες
ούτε στο μαρξ τέτοια "νομοτέλεια της ιστορικής εξέλιξης"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις